Lata doświadczeń w biznesie

Jak wybrać ser twarogowy?

Jak wybrać ser twarogowy?

Sery twarogowe często kojarzą się nam z produktami o raczej jednostajnej, niezbyt zróżnicowanej charakterystyce. Tymczasem istnieje ich całe mnóstwo. Co więcej, poszczególne rodzaje serów znacząco różnią się pomiędzy sobą zarówno pod względem swojej klasyfikacji, jak smaku a nawet wartości odżywczych.

Innymi kryteriami powinniśmy więc kierować się wybierając ser śniadaniowy, a innymi ser, który będzie wchodził w skład wypieków lub po prostu smakowitego podwieczorku.

Sery kwasowe

Sery kwasowe to bez wątpienia najbardziej popularna odmiana serów twarogowych. Jak już sama nazwa wskazuje, powstają one z surowca poddanego procesowi fermentacji. W zależności od producenta, w procesie fermentacji wykorzystuje się różne szczepy bakterii(producenci przeważnie jednak nie podają dokładnych danych w tym względzie, ponieważ jest to informacja zastrzeżona). Do grupy serów kwasowych należą przede wszystkim twarogi prasowane, klinek oraz sernikowy twaróg mielony.

Sery kwasowo-podpuszczkowe

W przypadku tej kategorii serów twarogowych, proces produkcji wygląda nieco inaczej, niż ma to miejsce w przypadku serów kwasowych. Mleko jest bowiem zakwaszane nie określonymi kulturami bakterii, lecz podpuszczką, czyli enzymen występującym między innymi w żołądkach cieląt. Aktualnie jednak podpuszczkę produkuje się najczęściej w sposób syntetyczny. To właśnie ona odpowiada za specyficzną, nieco ziarnistą konsystencję serów kwasowo-podpuszczkowych.

Twaróg

Do tej kategorii serów twarogowych zalicza się przede wszystkim serki wiejskie, twarożki, serki homogenizowane a także desery twarogowe.

W przypadku niezwykle popularnych serków wiejskich, proces produkcji polega na łącznym wykorzystaniu skrzepu mlekowego oraz śmietany. Niewielkie kawałki skrzepu są płukane wodą, dzięki czemu po pewnym czasie uzyskują specyficzną, typowo ziarnistą konsystencję. Następnie do tak przygotowanego produktu dodaje się już tylko śmietankę oraz sól.

W przypadku serków homogenizowanych proces produkcji wygląda oczywiście nieco inaczej. Tutaj najważniejszym mechanizmem jest wirówkowe oddzielanie skrzepu mlecznego od serwatki. W ten sposób twaróg otrzymuje dość gęstą ale jednocześnie delikatną konsystencję, która nabiera ostatecznego charakteru dzięki dodaniu śmietanki.

Warto wspomnieć również o coraz bardziej popularnych serwach twarogowych, które są dostępne w naprawdę wielu rozmaitych wariantach. Najczęściej sery tego rodzaju są słodzone, nierzadko też zawierają spore ilości różnego rodzaju dodatków i konserwantów. Kupując desery twarogowe, warto więc dokładnie zapoznać się z tabelą składu i wybierać te produkty, które są możliwie jak najbardziej naturalne oraz nie zawierają zbyt dużych ilości cukru, konserwantów oraz wzmacniaczy smaków i sztucznych aromatów.

Wartości odżywcze serów twarogowych

Podstawową substancją odżywczą, której dostarczamy organizmowi jedząc sery twarogowe, jest oczywiście białko. Często kupuje się sery twarogowe ze względu na zawartość wapnia: trzeba jednak dodać, że w porównaniu do innych przetworów mlecznych, w przypadku serów twarogowych jest ona niestety raczej niewielka.

Co jeszcze możemy znaleźć w serach twarogowych? Oczywiście, witaminy, w tym przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę A oraz witaminę E.