Jakie przyprawy kupić?
Czujesz się nie na miejscu, gdy jesteś w towarzystwie, które zawsze wiedzą co i jak przyprawić? Chcesz powiększyć swoją wiedzę na temat przypraw? My pomożemy Ci nauczyć się jakie przyprawy kupować i do czego będą Ci służyć. Powiemy Ci także czego unikać.
Sól kuchenna jest używana do dawna. Konserwuje i podkreśla smak potraw. Bez niej wiele osób nie umie sobie wyobrazić zupy, ziemniaków czy schabowych. Niestety dietetycy nazwali ją mianem białej śmierci, ponieważ potrzebujemy dziennie 1/6 łyżeczki soli dziennie, a granicą bezpieczeństwa jest tylko łyżka na 24 godziny. My tymczasem używamy jej strasznie dużo. To błąd, ponieważ zatrzymuje ona w naszym ciele wodę,a to prowadzi do napuchnięć czy nawet nadciśnienia tętniczego. Za te złe działania odpowiada zawarty w niej sód.
Pieprz jest przyprawą pochodzącą z Azji. Obecnie uprawiany jest jednak w strefie zwrotnikowej. To podobnie jak sól jeden z najpopularniejszych dodatków do dań, który nadaje im wyrazistego smaku. Ma on działanie ściągające i przeciwzapalne. Stosowany jest przy chorobach układu oddechowego oraz moczowego.
Tak samo jak w przypadku soli, wiele osób nie umie żyć bez cukru. Jednak także jak w przypadku soli dietetycy go nie lubią. Ma dużo kalorii, może prowadzić do cukrzycy, powodować próchnicę czy osłabienie organizmu. Cukrzycy muszę często go zastępować popularnymi słodzikami, które wybierają także osoby bojące się otyłości. Tutaj należy jednak uważać. Niektóre z nich mogą powodować problemy żołądkowe.
Przyprawy korzenne to bardzo aromatyczne przyprawy otrzymywane z suszonych nasion, kory czy owoców, które mają duże zawartości olejków eterycznych. Do najpopularniejszych należą:
Cynamon, który jest prawdopodobnie najstarszą przyprawą świata. Ma on intensywny zapach oraz słodki smak. Gałka muszkatołowa, którą można nabyć w całości lub proszkowanej postaci. Powstaje z muszkatołowca korzennego. Goździki pochodzące z drzewa nazywanego goździkowce. Można je dodawać zarówno do win, mięs dziczyzny, ale także jabłek czy deserów.