Odkryj tajniki promocji spożywczych
Ze statystyk klarownie wynika, że przeciętna polska rodzina przeznacza około 1/5 swojego budżetu na zakupy związane z produktami spożywczymi. To całkiem wysoka kwota, co prowadzi do konkluzji, że wprowadzenie regularnych oszczędności w tej części budżetu sprawi, że możemy przeznaczyć pozyskane w ten sposób fundusze chociażby na rozrywkę.
Widać jak na dłoni, że naprawdę warto rozejrzeć się za produktami w korzystnych cenach, by jak najbardziej ograniczyć wydatki na żywność — nie oznacza to, że musimy głodować — wystarczy świadomie dokonywać zakupów.
Pierwszy krok: rozeznanie w terenie
Na samym początku musisz się zorientować, do których sklepów masz najszybszy dojazd. Fakt, że naprzeciwko Twojego domu znajduje się supermarket, nie jest żadnym powodem, by robić zakupy w tym miejscu. Kto wie? Może tuż za rogiem stoi inny sklep, o którym nawet nie wiesz, a który może zaoferować niższe ceny z racji płacenia niższego czynszu za gorszą lokalizację?
Przejdź się w wolnej chwili po swojej okolicy, a zorientujesz się w tym, jakie masz opcje. Nieoceniona jest wiedza związana ze sklepami, które znajdują się na Twoich codziennych trasach — ze szkoły, z pracy — pomimo tego, że robienie dużych zakupów daleko od domu nie jest najwygodniejsze, ale czasem warto tam zajrzeć w konkretnym celu — np. zakup drogiego produktu, który akurat tam został przeceniony.
Drugi krok: wiedza
Powinieneś orientować się w tematyce korzystnych przecen w każdym sklepie, który uznałeś za interesujący. Promocje na produkty spożywcze są planowane raczej tak, by trwały dosyć krótko. Dlatego potrzebujesz stale trzymać rękę na pulsie. Klasycznie możesz polegać na drukowanych gazetkach rozdawanych w sklepach albo dostarczanych prosto do skrzynek na listy. Internet również jest dobrym miejscem na pozyskiwanie takich informacji, bo duże sieci stale aktualizują swoje strony z ofertami i facebookowe profile. Ale... czy to ciągłe śledzenie informacji nie jest nieco męczące? Oczywiście, że jest, na szczęście — jest pewna alternatywa!
Trzeci krok: długofalowe planowanie
Są takie produkty, które można przechowywać naprawdę długo i zawsze znajdziemy dla nich jakieś zastosowanie. To przede wszystkim produkty typu: mąka, cukier, makaron, proszek do pieczenia, kasza, czy ryż. Nie powinniśmy długo zastanawiać się nad zakupem dużej ilości takich produktów, jeżeli ich cena jest naprawdę atrakcyjna — prędzej czy później musielibyśmy je kupić. Niekiedy opłacalne będzie pojechanie do oddalonego od domu sklepu, żeby zakupić przecenione produkty tego typu. Oczywiście nie można popadać w skrajności i przygotowywać z szafki schronu — po prostu kupuj tyle, ile wiesz, że możesz zjeść. Strzeż się ponadto szkodników, bo one też są łase na takie okazje! Istnieje sporo sposobów, żeby uniknąć szkodników typu mklika mącznego — przesyp produkty do własnych pojemników albo wymróź je przez jedną dobę w zamrażarce.
Czwarty krok: planowanie na bieżąco
Staraj się nie kupować produktów, które podlegają ekstremalnie wysokim promocjom w dużych ilościach. To głównie produkty, które szybko się psują — mięso i nabiał. Zawsze jednak staraj się mieć informacje o obniżkach i planuj obiady w taki sposób, by kupować i od razu wykorzystywać te produkty. Zaoszczędzisz dzięki temu naprawdę wysokie sumy. Na początku, zanim nabierzesz wprawy, skorzystaj ze stron internetowych, które pozwalają wyszukiwać przepisy po składnikach!