Lata doświadczeń w biznesie

Żywność z puszki - co musisz o niej wiedzieć

Żywność z puszki - co musisz o niej wiedzieć

Puszkowana żywność, sałatki warzywne i owocowe, zupy, wyroby mięsne i rybne, gotowe obiady, krewetki, kalmary i inne owoce morza - wybór wśród dostępnych konserw jest bardzo duży, a światowy rynek jest wręcz olbrzymi. Odpowiedni kształt puszek ułatwia przechowywanie, długi termin przydatności do spożycia i system produkcji, który sprawia, że nie trzeba żywności podgrzewać przed zjedzeniem sprawia, że chętnie sięgamy po konserwy.

Nie jest to jednak żywność zdrowa, często niestety jest również niskiej jakości. Oto informacje, które musisz wiedzieć, by być świadomym konsumentem.

Komfort kulinarny

Dziś najczęściej spotkać możemy konserwy rybne, mięsne, warzywne oraz owocowe. Jest to rozwiązanie uważane za bardzo wygodne, chociażby w podróży. Możemy ze sobą zabrać mięsny posiłek, który nie zepsuje się nawet po kilku dniach na słońcu. A samo opakowanie jest na tyle wytrzymałe, że nie powinno uszkodzić się w transporcie. Polacy kochają konserwy, rynek sałatek i ryb w puszkach, w samej tylko Polsce, warty w tym momencie jest ponad 1 mld zł. Gdyby uwzględnić inne tak pakowane produkty, kwota robi się astronomiczna. W sieci Carrefour możliwy będzie zakup dania gotowego z automatu, aby w szybki sposób zjeść coś ciepłego. 

Konserwy

Zalety puszkowania

Tak przygotowana żywność długo zachowuje świeżość. Jedzenie jest pakowane w szczelne, sterylne puszki, a następnie podgrzewane, by zabić wszystkie bakterie. Żywność puszkowana, może być przechowywana znaczniej dłużej, niż żywność pasteryzowana, nawet gdy przechowywana jest w lodówce.

Niska jakość

Niestety, tak kolorowo nie jest. Przeprowadzone w całej Polsce kontrole wykazały, że jakość produktów w konserwach jest bardzo niska. Ilość oraz jakość mięsa, średnio jest lepsza w jedzeniu dla psów i kotów, niż konserwach, które przeznaczone są dla ludzi. Dotyczy to również warzyw, które często były niskiej jakości. Bardzo często, ilość mięsa w konserwach mięsno-warzywnych, zupełnie nie zgadzała się z tą, zadeklarowaną przez producenta. 

Konserwy rybne

Szczególnie uważać należy przy zakupie konwers rybnych. Dostępne są w różnych formach, najczęściej jednak mowa o rybie w oleju oraz sosie pomidorowym. Należy wybierać te, w których dominuje pod względem procentowej wagi produktu ryba. Szczególnie należy uważać na rybę w sosie pomidorowym, która często w składzie ma masę zagęstników, np. mąki. 

promocje: 

media-markt.okazjum.pl/opole/ https://www.promoceny.pl/sklep/media-markt-opole-sosnkowskiego-16a-opole