Lata doświadczeń w biznesie

Sojowe nie tylko "mleko". Przegląd produktów z soi

Sojowe nie tylko "mleko". Przegląd produktów z soi

Soja spożywana jest chętnie przez wegetarian i wegan. Często spożywana jest w postaci mleka sojowego. Jej inną postacią jest tofu oraz natto i inne pasty, które dodawane są do makaronów. Soja to roślina strączkowa, która pochodzi z Chin. Uprawiana była już ponad 5000 lat temu.

Producentami soi obecnie są Stany Zjednoczone, Brazylia, Argentyna i Chiny. Wykorzystywana jest do produkcji sosu sojowego. Można wytłaczać z niej na zimno olej. Na półkach sklepowych można dostrzec produkty z zawartością soi takie jak śmietanę, budyń, a nawet kiełbaski.

Źródło nie tylko białka

Soja to bogactwo właściwości odżywczych. W jej ziarnach dostrzec można wiele białka, tłuszczów i witamin, takich jak wapń, żelazo i fosfor. Dzięki zawartości fitoestrogenów, soja może łagodzić objawy menopauzy oraz spowolnić procesy zmniejszania się gęstości mineralnej w kościach. Naukowcy dowiedli również, że jedzenie soi zmniejsza ilość szkodliwego cholesterolu. 

Natto

Osobliwe oblicza soi, czyli tempeh i natto

W Polsce w celu zwiększenia wartości odżywczych, praktykuje się kiszenie różnych produktów. W Japonii takim procesom poddawane są również ziarna soi, w wyniku czego powstaje namnożenie enzymu nattokinozy. Do jego zasług należy umiejętność rozrzedzania krwi oraz zmniejszanie jej lepkości. W wyniku fermentacji soi powstaje natto, które cechuje się nieco nieprzyjemnym zapachem i konsystencją, jednak ma bogactwo cennych minerałów. Witamina B12 zawarta w soi podnosi poziom fitoestrogenów i ma wręcz zbawienny wpływ na układ trawienny człowieka.

Drugim produktem, który powstaje w wyniku ukończenia procesów fermentacji jest tempeh, czyli potrawa znana w kuchni indonezyjskiej. Zawiera bogactwo kwasów Omega-3 i Omega-6. Wspaniale wpływa na układ krążenia oraz obniża poziom niezwykle szkodliwego cholesterolu we krwi. Tempeh zawiera również żelazo bardzo ważne w organizmie człowieka. Warto podkreślić, że produkty sojowe to doskonały zamiennik mięsa, dla osób, które są wegetarianami lub weganami, gdyż zawiera dużo białka i może być skutecznym uzupełnieniem diety bezmięsnej.