Najpopularniejsze rodzaje pieczywa
Chleb to dla wielu z nas jeden z podstawowych produktów spożywczych, którym zajadamy się na co dzień. W sklepach znaleźć można mnóstwo różnych rodzajów pieczywa, ale coraz ciężej wybrać chleby niezawierające sztucznych dodatków. Jak zatem wybrać naprawdę dobry dla nas chleb? Bardzo często, mówiąc o podziale pieczywa, wspomina się o chlebach ciemnych i jasnych.
Bardziej precyzyjna klasyfikacja pieczywa opiera się jednak na rodzaju mąki, z którego został wykonany dany chleb. Dlatego też, wyróżniamy w tym podziale, między innymi:
1. Chleby pszenne
Rodzaj mąki pszennej, z jakiej upieczony jest chleb determinuje jego jakość. Najlepsza jest mąka powstająca z mielenia pełnego ziarna, z której wypiekany jest chleb razowy. Mąka pszenna z dodatkiem oddzielanych wcześniej części ziaren bogatych w błonnik oraz witaminy, to natomiast podstawa chleba typu graham. Niezwykle cenione są chleby wypiekane z czystej mąki orkiszowej, bogatej w błonnik, oraz te z mąki pur-pur, otrzymywanej z pszenicy o tej samej nazwie.
2. Chleby pszenno-żytnie media-markt.okazjum.pl/lodz https://www.promoceny.pl/sklepy/szukaj/media-markt/lodzkie/lodz
Im więcej mąki żytniej w chlebach mieszanych tym zdrowiej dla nas. Mąka ta jest bogatym źródłem minerałów, witamin oraz błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowe i obniża poziom glukozy we krwi.Chleby mieszane pszenno-żytnie są wypiekane z mąki, która została częściowo oczyszczona.
Chlebem tego rodzaju jest na przykład chleb baltonowski, w którym zwykle znajdziemy mniej więcej 60% mąki pszennej oraz 40% mąki żytniej. Chleb mieszany pszenno-żytni to doskonały wybór dla wszystkich osób, które nie lubią pieczywa żytniego lub mają problemy trawienne, ale chciałby jednak spożywać chleb o wysokiej zawartości dobrych dla naszego zdrowia składników odżywczych.
3. Chleby żytnie
Jak sama nazwa wskazuje, w chlebach żytni znajdziemy wyłącznie mąkę żytnią, która niezwykle pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. W przeciwieństwie do pieczywa pszennego, chleby żytnie nie podnoszą poziomu glukozy we krwi, ale go obniżają. Dodatkowo, zawierają one dużo błonnika oraz witamin z grupy B, a do tego zapobiegają chorobom nowotworowym.Chleb żytni może także pomagać nam w procesie odchudzania, gdyż świetnie wiąże wodę oraz przyśpiesza przemianę materii. Jego jedyny mankamentem to fakt, iż jest to pieczywo dość ciężkostrawne, dlatego nie każdy układ trawienny jest w stanie sobie z nim sprawnie poradzić.
zobacz : https://media-markt.okazjum.pl/lodz i https://www.promoceny.pl/sklepy/szukaj/media-markt/lodzkie/lodz